Verhalen

“De persoonlijke klik is heel erg belangrijk”

“Hij is altijd blij als ik weer ben en begint dan gelijk met grappen te maken”, zegt Diny over haar cliënt Mark. Om de week is zijn één van de vaste medewerkers van Vitaal Thuiszorg die hem verzorgt als hij weer in zijn ouderlijk huis in Didam is. Tot grote tevredenheid van Mark zelf, maar ook zeker van zijn ouders.

Noodzakelijke thuishulp

Mark is 28 jaar, heeft ernstige spasticiteit en is verstandelijk beperkt. Hierdoor zit hij in een rolstoel en is dagelijkse verzorging noodzakelijk. Het merendeel van zijn tijd zit hij in een instelling voor persoonlijke verzorging. Om de twee weken komt hij voor een weekend naar huis, waar hij een kamer met aanpassingen op de begane grond heeft. “Dat is altijd heel erg gezellig, maar ik wil mijn ouders niet altijd tot ‘last’ zijn”, geeft Mark aan. “Mijn vader en moeder zijn al op leeftijd en mij verzorgen kost veel tijd en energie. Daarnaast heeft mijn moeder reuma, dus dat wordt ook steeds zwaarder.”

Goede onderlinge band

Als Mark dan thuis is, komt onder meer Diny langs om hem te verzorgen. Ze vertelt: “Wij kunnen het samen goed vinden. De onderlinge band is in dit werk heel erg belangrijk. Mark heeft namelijk veel zorg en aandacht nodig. Ik breng hem naar bed en assisteer hem bij het opstaan. Maar ik doe ook de persoonlijke verzorging, help hem bij het douchen, scheren en assisteer bij de medicatie. Het is dus heel persoonlijk. Je moet op elkaar kunnen vertrouwen. Dat gaat heel goed. Hij is heel direct als hij iets niet fijn vindt, dus ik moet hem goed aanvoelen. Dat gaat gelukkig goed en tot tevredenheid.”

Groot inlevingsvermogen

Op de vraag hoe het kan dat ze zo goed met Mark overweg kan, zegt Diny: “Het is vooral een kwestie van inlevingsvermogen en meedenken. Je moet goed anticiperen wat hij wel en niet fijn vindt. Daarnaast is humor erg belangrijk. Anders is het moeilijk vol te houden.” Mark vult aan: “We vertellen onderling veel moppen en ik zeg heel vaak voor de grap ‘ouwe doos’ tegen haar. Ik ben heel erg blij als Diny er weer is. Ze mag mij altijd blijven verzorgen!” Dat beamen ook zijn ouders: “Mark is heel blij met Diny. Hij heeft behoefte aan vaste gezichten en daar is Diny er één van!”

Neem contact met ons op via sollicitatie@vitaalthuiszorg.nl

Staat je droombaan er niet tussen, maar past de cultuur wel helemaal bij jou? Laat ons weten waar je talenten liggen en waarom je voor ons wilt werken. Wie weet komen we wel op een baan waar we zelf nog niet aan hadden gedacht!